Sunday, April 19, 2020

An account of Kristina's death, will and burial, year 1689

A short Dutch language account of Kristina's death, will and burial. I post this on April 19, 2020, 331 years to the day after Kristina passed away. May she/he/they rest in peace!

Source:


The account:

Christina, Koningin van Sweden, is op den 19 April 1689. omtrent 12 uren, na een langduurige swakheid uit deze wereld gescheiden. Haar ligchaam geopend zynde, hebben de Doctoren de nieten besmet gevonden met een galachtig bloed, uit de gal voortgebracht. Haar Testament is gelezen, volgens inhoud van het welk tot Erfgenaam gesteld is de Kardinaal Azzolini, en tot Executeur zyn Heiligheid, aan wien zy gelegateerd heeft een Beeld van den Zaligmaker, door Berminius gemaakt. De dingen, welke aan den Keizer, de Koningen van Spanjen en Vrankryk, de Kardinaalen haar vrienden, en den Keurvorst van Brandenburg, gelegateerd zyn, heeft zy voor haar dood mondeling aen haar Erfgenaam gezegt. Aan den Markgraaf van den Berg zyn gemaakt tien duizend kroonen, aan zijn Zoon leeftocht zo lang als hy leeft; andere legaaten aan de Secretarissen Santini, Ariberti, en den Abt Capellini, aan haar Chymist haar gantsche Apotheek en Distillereerkraam, geschat op vyfsien duizend kroonen. Zy heeft drie Vicaryen in S. Pieters Kerk gefondeerd, en begeerd dat na haar dood, tot verlichting van haar ziel, twintig duizend Zielmissen gedaan zouden worden, en haar lyk begraaven in de Kerk la Rotunda, 't en zy haar Erfgenaam het anders geraaden mocht vinden, doch echter zonder eenige ceremonie, en geen ander grafschrift voor haar gesteld als dit ('D.O.M. Vixit Suecorum Regina annos N.) Aan den Almachtigen God: de Koningen van Sweden heeft geleefd ... jaren. Maar de Paus heeft gewild, dat de begraaving met zeer groote heerlykheid zou geschieden.

Haar Huisgenooten zyn niet verder bedacht als met rouwkleederen en onderhoud voor veertig dagen. Daags daar aan omtrent een uur wierd het Lyk gezet in een cierlyke Koets, met purper overdekt, voorgegaan van negen andere Rouwkoersen, en gevoerd na de plaats Longara, gelicht door vyftigh toortsen, en gevolghd van eenige zingende Priesters, mitsgaders een stoet van Hovelingen, Lakeyen, en Lyfwachten. Hier gekomen zynde, werd het Lyk op een verheven tooneel nedergezet. 't Hoofd was gekroond met een Maagdekroon; en aan de voeten lagen de Koninglyke Kroon en Scepter: en de Kardinalen er de Vigilien gezongen hebbende, wierd het zelve vervolgens, verzeld door een lange sleep van Monniken en Geestelyken, met drie honderd vyf en veertig toortsen, mitsgader het Capitrel van S. Pieter, de Coninglyke Familie te voet, den Capitein van des Pausen Guarde te paard met de Switsers, de Ceremoniemeesters, den Hofmeester, d'Auditeurs van het Hof, de Bisschoppen, en de Wachters van des Pausen Bedkamer te paard, na S. Pieters Kerk gevoerd, alwaar het begraaven zal worden. De Kardinaal Azzolini heeft de Erflenis aangenomen onder beneficie van de Wet en Inventaris; en de Paus bevolen, alles te verzegelen, op dat de Crediteurs betaald, en geenige goederen heimelyk ontdraagen mogen worden. Men zegt, dat de Koning van Sweden en de Ceurvorst van Brandenburg zeer veel van de nalaatenschap pretendeeren; gelyk ook den Afgezant van den Ceurvorst, door den weg van recht geprotesteerd hebbende, volgens de Brieven hem uit Sweden toegekomen, wedergeeischt heeft alle de Schilderyen, Tapyten, en Juweelen, welken d'Overleedene op die voorwaarde hier had gebracht, dat ze na haar dood weder aan d'eerste Eigenaars zouden keeren. De zelve heeft ook noch, uit den naam van zyn Ceurvorst: maar d'Apostolische Schatkammer eischt de betaaling van twee en seventig duizend kroonen, in zes jaaren tydts aan de Coningen verschooten, &c.


Above: Kristina laying in state at her/his/their funeral.


Above: Kristina's funeral procession.

No comments:

Post a Comment