Tuesday, November 1, 2022

Kristina's letter to Francesco Redi, dated October 26, 1680

Source:

Opere di Francesco Redi, volume ottavo: Lettere, page 283, published by the Typographical Society of Italian Classics, 1811


The letter:

Sig. Francesco Redi. Con la vostra lettera ho ricevuto anche il vostro libro, che m'è stato gratissimo per l'esperienze curiose, che contiene; onde ve ne ringrazio, e come m'avete dato per ciò motivo di fare stima della persona, e virtù vostra, così potete persuadervi della mia disposizione a mostrarvela nell'occasioni di favorirvi, e Dio vi prosperi.
Roma 26. Ottobre 1680.
La Regina.
L'Abb. Santini.

French translation (my own):

Monsieur François Redi. Avec votre lettre, j'ai aussi reçu votre livre, qui m'a été très agréable pour les expériences curieuses qu'il contient; c'est pourquoi je vous en remercie, et comme vous m'avez donné raison d'estimer votre personne et votre vertu pour cela, ainsi vous pouvez vous persuader de ma volonté de vous le montrer à l'occasion de vous favoriser, et Dieu vous fasse prospérer.
Rome, le 26 octobre 1680.
La Reine.
L'Abbé Santini.

Swedish translation (my own):

Signor Francesco Redi. Med Ert brev har jag ock erhållit Er bok, som varit mig mycket behaglig för de märkliga upplevelser den innehåller, varför jag tackar Er för den; och som Ni har givit mig anledning att akta Er person och dygd för detta, så kan Ni övertyga Er själv om min villighet att visa Er det i tillfällen av att gynna Er, och Gud välsigne Er.
Rom, den 26 oktober 1680.
Drottningen.
Abboten Santini.

English translation (my own):

Signor Francesco Redi. With your letter I have also received your book, which has been very pleasant to me for the curious experiences it contains, wherefore I thank you for it; and as you have given me reason to esteem your person and virtue for this, so you can persuade yourself of my willingness to show it to you on the occasion of favouring you, and God prosper you.
Rome, October 26, 1680.
The Queen.
Abbot Santini.


Above: Kristina.


Above: Francesco Redi.

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